sobota, 18 października 2014

Pizza ze szpinakiem

Dziś "Restauracja u Anulci" serwuje pizzę ze szpinakiem. Powstała przypadkiem. To było takie "MATKO POLKO JA NIC NIE MAM W LODÓWCE A ZARAZ MÓJ MIŁY PRZYCHODZI! AAAA!" Polecana dla studentów, bo ekonomiczna i szybka.

Zalety:
  • tania
  • szybka i prosta w przyrządzaniu
  • zdrowa, bo szpinak, źródło żelaza

Ciasto

Każde pasuje, jakie kto lubi. Każdy ma tam już swój przepis najlepsiejszy, ja preferuję grube ciasto.

Farsz

Składniki:

  • paczka mrożonego szpinaku
  • plasterek masła
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • żółty ser
  • wersja niewegetariańska: szyneczka, kiełbaska itp...

Paczkę mrożonego szpinaku rozmrozić na patelni i chwilkę gotować z plasterkiem masła, żeby jak najwięcej wody odparowało.
Dodać kilka rozdrobnionych ząbków czosnku posiekanego lub startego na małych oczkach tareczki, ja dodaję 2-3, czasem przepuszczam je przez Termomixa.
Dodać 2 całe jajka (całe, ale no bez skorupek...)
Wymieszać, gdy jajko zacznie się ścinać przełożyć farsz na ciasto.
Wersja niewegetariańska: na farsz poukładać kawałeczki szynki lub kiełbaski. Nie polecam wkręcać tego w farsz ;)
Posypać tartym żółtym serem, może być obficie, bo ładnie wtapia się w całość.

Smacznego!




I jak?

1 komentarz: