Zalety:
- tania
- szybka i prosta w przyrządzaniu
- zdrowa, bo szpinak, źródło żelaza
Ciasto
Każde pasuje, jakie kto lubi. Każdy ma tam już swój przepis najlepsiejszy, ja preferuję grube ciasto.Farsz
Składniki:- paczka mrożonego szpinaku
- plasterek masła
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- żółty ser
- wersja niewegetariańska: szyneczka, kiełbaska itp...
Paczkę mrożonego szpinaku rozmrozić na patelni i chwilkę gotować z plasterkiem masła, żeby jak najwięcej wody odparowało.
Dodać kilka rozdrobnionych ząbków czosnku posiekanego lub startego na małych oczkach tareczki, ja dodaję 2-3, czasem przepuszczam je przez Termomixa.
Dodać 2 całe jajka (całe, ale no bez skorupek...)
Wymieszać, gdy jajko zacznie się ścinać przełożyć farsz na ciasto.
Wersja niewegetariańska: na farsz poukładać kawałeczki szynki lub kiełbaski. Nie polecam wkręcać tego w farsz ;)
Posypać tartym żółtym serem, może być obficie, bo ładnie wtapia się w całość.
Smacznego!
I jak?
Polecam, naprawdę dobre:)
OdpowiedzUsuń